Enguany commemorem el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola, rellevant període històric que tingué lloc entre els anys 1931 i 1936, el qual únicament comptava amb el breu
Enguany commemorem el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola, rellevant període històric que tingué lloc entre els anys 1931 i 1936, el qual únicament comptava amb el breu precedent al nostre Estat de l’etapa de la Primer República Espanyola, entre 1873 i 1874.
Concretament, l‘any 1931, en un context de crisi financera i institucional, després de l’esclat del Crack del 29 i havent caigut la dictadura del General Miguel Primo de Rivera, s’evidencià la victòria dels partits republicans a les eleccions municipals que es celebraren, esdevenint el resultat d’aquests comicis un autèntic plebiscit contra la decadent monarquia d’Alfons XIII. En conseqüència, el 14 d’Abril de 1931 es proclamà la Segona República Espanyola.
Tot seguit, el 9 de desembre de 1931, es va promulgar la Constitució de la Segona República Espanyola, del contingut de la qual cal destacar el reconeixement i la defesa dels drets de la classe treballadora; l’aposta per una organització territorial amb més autonomia per les diferents regions, atorgant el dret a què aquestes aprovessin els seus propis Estatuts; la proclamació de la laïcitat de l’Estat, tot suprimint-se l’assignació econòmica que aquest havia de satisfer a l’Església Catòlica i evitant la seva desmesurada influencia social prohibint la seva incursió a l’ensenyança i aprovant el divorci.
A més, com a mesures especialment rellevants des del prisma ideològic de la nostra organització, convé posar de manifest que el Text contemplà una àmplia declaració de drets i llibertats i reconegué específicament la igualtat de drets electorals pels ciutadans d’ambdós sexes i, en conseqüència, al 1933, dins aquesta etapa progressista, les dones per fi van poder exercir el sufragi.
Per tot plegat, la Joventut Socialista de Catalunya, ha manifestat retiradament sentir-se una organització hereva dels valors republicans que van impulsar la instauració de la Segona República Espanyola i que van inspirar el reconeixement i la garantia constitucional de tots els drets esmentats.
Així doncs, dissentim del desfasat anàlisi pragmàtic que duu a concloure que, així com a la transició fou necessari acceptar la monarquia parlamentària en pro de la consolidació de la democràcia, actualment l’únic model de consens acceptable pel bé de la convivència és justament aquest, perpetuant-se amb el recent relleu de Felip VI com a cap de l’Estat.
Ben al contrari, la JSC, amb la ferma determinació de lluitar per aconseguir un Estat democràtic, federal, laic i igualitari, és conscient que l’arcaica institució de la monarquia no té cabuda; esdevenint la instauració de la Tercera República un ferm objectiu a assolir.
Per tant, en aquesta data tan assenyalada, la nostra organització ha d’apostar per una reforma constitucional que aboleixi la successió dinàstica per a la designació del cap de l’Estat amb el clar convenciment que l’Estat social, democràtic, federal, laic i igualitari pel qual lluitem només pot ser republicà.
Salut, Socialisme i República!