DIA INTERNACIONAL DE L’EDUCACIÓ

0
155

Avui és el Dia Mundial de l’Educació, un dret que hauria de ser universal. Per aquesta raó, cal recordar que per culpa de la guerra, de la falta de recursos econòmics, o de règims autoritaris contraris als drets de les dones, entre d’altres, molts nens i nenes no tenen accés a una educació. Condemnem, per tant, aquesta realitat.

La JSC sempre ha reivindicat una educació pública, gratuïta i de qualitat, i aquest dia és una bona ocasió per tornar a manifestar el nostre compromís en seguir treballant en aquesta direcció. Aquest objectiu, no obstant, només és possible amb l’adopció de polítiques públiques que prioritzin l’educació com al pilar de la societat que és.

En aquest sentit, el model de gestió de la política educativa del Govern d’Espanya i el de la Generalitat són totalment oposats. Pel que fa al Govern d’Espanya, en l’anterior legislatura, es van aprovar lleis que exemplifiquem el fort compromís de l’executiu socialista respecte l’educació: La LOMLOE, la Llei d’FP i la LOSU. Sens dubte aquestes lleis foren grans fites que en la present legislatura cal desplegar, i com a Joves Socialistes ens mostrem a favor d’aquest desplegament, per exemple per acabar amb la precarietat del professor associat universitari.

Per contra, el Govern de Catalunya, ja des de les retallades del Govern d’Artur Mas, ha demostrat una deixadesa absoluta en matèria educativa. La dimissió del nefast Conseller Cambray no ha estat suficient per revertir la catastròfica situació que viu l’educació catalana, i que recentment s’ha materialitzat en els mals resultats del darrer informe PISA. La JSC defensem que els esmentats resultats no són responsabilitat de l’alumne d’origen migrant tal i com va suggerir el Govern, ja que es tracta d’un argument fals i clarament xenòfob, que només busca desviar l’atenció respecte la incompetència de l’executiu català.

Més concretament, des de la JSC reclamem una sèrie de mesures per revertir la situació actual. Entre elles, destaquem als primers anys de vida, la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys, a l’igual que s’ha aprovat recentment Navarra. Així mateix, a l’educació obligatòria defensem la necessària reducció de les ràtios a les aules, l’adequació dels centres educatius, la garantia de l’ensenyament d’una llengua estrangera i l’augment en l’atenció a l’alumnat, especialment aquell amb necessitats especials. Pel que fa a la FP, apostem per corregir les deficiències actuals tant en places, com en orientació acadèmica i en l’actualització d’equipaments. A més a més, a la Universitat reivindiquem l’eliminació de les taxes universitàries. I, finalment, hem de seguir treballant per a que totes les pràctiques siguin remunerades.

Per l’altra banda, és oportú assenyalar que actualment el paper del professorat està altament qüestionat, cosa que perjudica la seva salut mental i l’impedeix desenvolupar la seva tasca en condicions òptimes. Des de la JSC els traslladem tot el nostre suport, i exigim una millora en les seves condicions laborals i un diàleg empàtic amb les famílies per retornar el prestigi que aquesta professió mereix. En resum, en motiu Dia de l’Educació, des de la JSC aprovem al Govern de Pedro Sánchez i les seves polítiques educatives, mentre que suspenem al Govern de la Generalitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here