El passat gener de 2020 començava a treballar a l’executiu espanyol el Govern de Pedro Sánchez. Durant aquests pràcticament tres anys, ha quedat demostrat com es prenien mesures tant per fer front a una crisi sanitària, com per tornar a posar en marxa tot un país i millorar les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes. Tot i això, aquesta realitat no ha arribat de la mateixa manera a tot arreu, i és que des del febrer de 2021 Catalunya compta amb un govern ineficient que no actua decididament amb mesures reals pels ciutadans i ciutadanes, i molt menys pels i les joves.

Observem, en primer lloc, com a principis de setembre la Generalitat deixava a més de 20.000 alumnes de Formació Professional sense una plaça assignada per poder estudiar aquest curs i, alhora, mantenia les taxes universitàries més altes de tot l’estat espanyol. El desgovern de la Generalitat, a més, destina una insuficient inversió a l’educació pública de forma ineficient. Mentrestant, el govern de Pedro Sánchez ha impulsat un pressupost de 1.200 milions d’euros per a la modernització i millora de la Formació Professional, a més d’oferir 100€ mensuals a tots els estudiants becats.

En segon lloc, destaquem com el govern de Pedro Sánchez ha destinat 16 milions d’euros d’inversió en salut mental, creant una línia gratuïta de prevenció de suïcidi, així com un nou Pla de Salut Mental 2021-2024. A Catalunya, la Generalitat no s’ocupa de la salut mental dels i les joves sense prendre mesures preventives o polítiques concretes mentre es manté la línia de prevenció 061 de pagament.

En matèria d’habitatge i emancipació, a Catalunya l’edat d’emancipació juvenil es manté als 29 anys. Davant aquestes dades, el govern de Pedro Sánchez ha proporcionat un ajut de 250€ mensuals a aquells joves que es vulguin emancipar o visquin de lloguer.

Centrant-nos en el mercat laboral juvenil a Catalunya, la situació no millora. La Generalitat no crea cap mena de mesura per potenciar el mercat laboral per als i les joves a Catalunya, mentre que veiem com la nova Reforma Laboral del govern de Pedro Sánchez ha millorat potencialment la situació laboral dels i les joves. Actualment, al mes de novembre, el número de joves amb contractes indefinits és més alt que mai i l’atur ha baixat en 27.027 persones només el mes d’octubre. Aquest és el descens més gran registrat un mes d’octubre de tota la història. D’aquesta manera l’atur se situa en un total de 2.914.892 persones, la xifra més baixa en un mes d’octubre des de 2008. A més veiem com l’atur en persones menors de vint-i-cinc anys es troba en 212.118, la xifra més baixa també registrada en un mes d’octubre.

Destaquem també les nul·les mesures preses per part del desgovern de la Generalitat en matèria de transport. Observem com, en aquest cas, s’obvien clarament les necessitats dels i les joves, per exemple, sense posar en marxa l’autobús Baix Llobregat – UAB. D’altra banda, des del Govern de Pedro Sánchez s’han creat bonificacions als preus del transport públic i la gratuïtat de Rodalies i Renfe.

Finalment, el govern de Pedro Sánchez ha destinat una gran inversió a augmentar l’accés dels i les joves a la cultura, destinant un bo cultural de 400 € a tots aquells joves que fan 18 anys per consumir en cultura.

La JSC destaquem tota la feina feta pel govern de Pedro Sánchez, que ha apostat clarament per polítiques destinades als i les joves, i les quals veiem que estan tenint un impacte real i positiu. Continuem treballant per fer de Catalunya també una terra per a joves amb Salvador Illa al capdavant.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here