Commemorem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones denunciant les dades de l’últim any, 51 dones assassinades a Espanya des de principis d’any. Des de 2003, 1236 dones assassinades. Aquest 2023 està sent un altre any negre, situant-nos en la xifra més alta de víctimes mortals des de 2010. En comparació amb l’any passat, ja s’han registrat més de 16 assassinats masclistes que al mateix període. No són números, són vides, persones que han vist la seva vida acabada en mans del masclisme.
Cal parlar de les dades perquè cal que tota la societat conegui i reconegui la seva existència. Cal que parlem de tots els tipus de violència masclista, a Espanya es denuncia una violació cada tres hores i mitja. Només els primers sis mesos d’aquest any es van denunciar 1.211 violacions. I seguidament a aquesta dada esgarrifadora, li segueix una altra, la franja d’edat dels agressors de 18 als 25 anys és la que representa el percentatge més gran amb un 23,2%. Cal fomentar la denúncia i garantir una atenció adequada i sensible a les víctimes. Però també és necessari sensibilitzar a la societat sobre la importància de no tolerar aquest tipus de comportaments. És preocupant també les dades en augment sobre la violència digital, un àmbit que reclamem la necessitat que sigui segur per les dones, ja que també ha de ser el nostre espai. La violència digital, incloent-hi l’assetjament en línia, és una amenaça greu per a les dones i joves. El masclisme s’adapta a les noves formes i es reprodueix, perpetuant les discriminacions. Hem de promoure la igualtat i la seguretat en l’àmbit digital. Això implica la implementació de polítiques per prevenir i sancionar l’assetjament cibernètic i garantir la privadesa i la seguretat en línia.
Volem posar el focus també en la necessitat d’ampliar la mirada i veure com aquesta violència i discriminació contra les dones es troba arreu del món, i hi ha en llocs on impacta contra les dones i nenes de forma específica. Per això, també hem de parlar aquest 25N de matrimonis forçats, de la mutilació genital, de la vulnerabilitat extrema de nenes i dones en països amb règims totalitaris, en països en contextos de guerra, com actualment a Ucraïna i Gaza. La violència masclista és una realitat estructural mundial i així l’hem d’abordar. No podem mirar a una altra banda davant del patiment de les nostres companyes arreu del món, també hem de denunciar i reivindicar amb elles.
Davant d’aquesta situació d’emergència, es necessita continuar fermament amb la denúncia social, i per això la JSC continuarà sortint al carrer denunciant la violència masclista i reivindicant polítiques feministes.
Defensem com el govern progressista d’Espanya fa front a la violència masclista a través del pacte d’estat, amb recursos, destinant l’any vinent per primer cop més de 300 milions d’euros a la lluita contra el masclisme.
Per la JSC, portar a terme polítiques feministes és portar a terme polítiques per totes les dones, però també per tota la societat. Totes les dades que hem tractat demostren la necessitat de reformar la legislació vigent, i perseguir de forma efectiva temes com el proxenetisme. D’aquesta forma destaquem l’impuls, per part dels i les socialistes, de la Proposició de Llei per modificar el Codi Penal per castigar el proxenetisme de manera general i la terceria locativa, reconeixent també a les dones prostituïdes el caràcter general de condició de víctimes directes. Però també avançant en polítiques feministes en l’àmbit laboral, econòmic, de participació i educació.
És essencial promoure una coeducació real en tots els nivells de l’ensenyament. Hem de formar les generacions en valors d’igualtat de gènere, respecte i no-violència, hem d’acabar amb l’arrel de la violència de gènere. La Joventut Socialista de Catalunya defensa la implementació de programes educatius al llarg de la infància i adolescència per treballar l’educació afectiva i sexual, per evitar que la pornografia sigui la porta d’entrada en les relacions entre el jovent, per construir relacions d’igualtat.
Reivindiquem la urgència de treballar col·lectivament, necessitem també l’aliança i compromís dels homes en aquest camí. Perquè es tracta de justícia, i aquesta xacra no pot tenir cabuda en una societat democràtica.
Per tot això, aquest 25N la JSC sortirem al carrer, perquè ens comprometem a ser part activa de la lluita contra el masclisme. Defensem i reivindiquem els nostres drets, la nostra dignitat i la igualtat.
En aquest Dia Contra la Violència contra les Dones, us cridem a totes i tots a unir-vos en la lluita, perquè ja n’hi ha prou.
JSC