Avui es commemora el Dia de la Salut mental, per tal de donar visibilitat als trastorns i les malalties mentals, reclamant més inversions i més investigació, sense deixar de banda cap ni una d’elles. Tot i que sempre es parla del suïcidi o de la depressió, avui ens agradaria fer inca peu en un altre que està molt invisibilitat i molt estigmatitzada, els TCA.
Els TCA no són una moda, un caprici o una malaltia, és un trastorn de conducta alimentària caracteritzat per un comportament patològic en relació amb el menjar o al mateix cos, aquest, danyen a la salut física, però també a la mental. Hem de recordar que aproximadament un 5% dels i les joves d’entre 12 i 21 anys, ho pateixen, per tant, hem de tenir en compte que tots els organismes estiguin en xarxa per tal d’executar actuacions en caràcter precoç per tal d’iniciar línies d’actuació personalitzada amb els professionals de salut mental.
També, el nostre govern de Catalunya, hauria d’Elaborar un Pla Integral de la Promoció de la Salut en la Infància i la Joventut, la prevenció des de l’escola del sedentarisme, la malnutrició, addicions, obesitats, els TCA, etc. han de formar part del currículum obligatori de tots els infants i joves independentment del centre, com les jornades de conscienciació sobre els Trastorns Alimentaris.
El govern de Pedro Sánchez va posar en marxa el Pla de Salut mental que tindrà una vigència del 2021 al 2024 amb una inversió aproximada de 100 milions d’euros. Aquest pla s’inicia amb el 024 com a número vint-i-quatre hores per tal d’atendre a persones amb temptatives de suïcidi, totalment anònim i gratuït. També en l’elaboració de codis de conducta de risc per evitar els suïcidis com la publicació de les primeres places de Psiquiatria infanto-juvenil.
A part dels serveis i recursos de la sanitat pública, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya recomana per a casos amb depressió, la xarxa d’assistència anomenada Xarxa Umbral, que compra amb professionals psicòlegs, psicoterapeutes, psicoanalistes i psiquiatres a disposició de qui ho necessiti. Uns altres recursos a disposició de la ciutadania és el moviment social de representació, atenció i suport a les persones amb problemes mentals que s’anomena Salut Mental a Catalunya, que des de la seva creació, mitjançant el programa activa’t x la salut mental ha realitzat més de 12.000 intervencions.
Álvaro Martín Nuñez
Secretari de Salut de la JSC