La Universitat, cada cop menys pública i de qualitat

0
157

En l’informe de la situació de les universitats al curs 14-15 que es va fer públic recentment, es deixa veure un panorama terrible, lluny del que hauríem d’esperar com a societat moderna.

Són molts elements preocupants, però pels i les joves n’hi ha dos fonamentals: la pèrdua de personal que estan patint les universitats (xifrada en prop de 8.000 persones pels rectors) i els canvis i efectes en la normativa de permanència i d’accés a la universitat. En suma, els pilars del que anomenem universitat publica i de qualitat.

Amb la pèrdua de professors/es i membres del personal, esdevé impossible complir amb els principis d’una bona educació. La massificació i l’excessiva càrrega de treball està conduïnt a que es perdi qualitat a les aules, i per tant a què els i les estudiants surtin pitjor formats. Afegim-hi la manca de renovació del personal docent, que ens està portant a truncar les expectatives acadèmiques de bona part dels i les joves que volen fer carrera a la universitat, així com a un envelliment de la plantilla que fa més difícil incorporar nous mecanismes i bones pràctiques docent.
On és doncs la qualitat?

Però si la qualitat està empitjorant, no està tenint més sort la part “publica” de la universitat. Uns preus públics que ens situen a la forquilla dels preus més alts d’Europa i que, depenen del lloc on vius, hi ha beques insuficients i que a més s’atorguen d’acord amb criteris d’excel·lència acadèmica i no per la situació socioeconòmica. Una retallada de 167 milions d’euros en ajuts en el moment en què la població més ho necessita. Retallada que amb prou feines han cobert les mateixes universitats, destinant 132 milions dels seus pressupostos (ja retallats pel govern) a pal·liar una situació que ni és responsabilitat seva ni han provocat. Un sistema que expulsa als estudiants becats que repeteixen una sola assignatura, però que financia (amb els impostos de tots) fins a tres repeticions als que poden pagar-se la universitat per si mateixos. Podem dir a una universitat així, universitat publica?

Per fer front a aquest panorama, Pol Gibert, Primer Secretari de la JSC afirma que “cal retornar a un model públic, de qualitat, modern i equitatiu. És imprescindible rebaixar el preu de les matrícules, retornar a un sistema de beques que busqui l’equitat, que sigui suficient per a poder estudiar, i que respongui a criteris econòmics, no només acadèmics.”

“Hem aconseguit el compromis del Parlament per rebaixar un 30% les taxes en els propers cursos, així com incrementar el finançament del sistema universitari. És un primer pas per aturar la manca de recursos que pateixen les nostres universitats i, sobretot, els i les estudiants”
 ha afegit el Primer Secretari de la JSC.

Gibert ha conclòs que “ens volen portar cap a un model on la universitat ni serà publica ni de qualitat, serà únicament la universitat d’uns pocs però que estarem pagant entre tots i totes. I això, no ho podem permetre”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here