Ahir es va aprovar la tercera reforma universitària de la història de la democràcia a Espanya. El ple del Congrés dels i les diputades tirar endavant la proposta de la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), que substitueix a l’existent realitzada l’any 2021. La nova LOSU adapta la universitat als nous temps i dóna més poder de decisió a l’alumnat i a les comunitats autònomes.
El govern de Pedro Sánchez, un cop més, torna a mostrar el compromís amb la universitat pública i amb l’alumnat, que torna a estar al centre del sistema universitari espanyol. Entre altres, aquesta nova llei orgànica del sistema universitari, permet una carrera estable i amb més seguretat per als i a les joves investigadores. També la nova llei permet acurtar el camí dels més joves cap a la docència fix i es preveu que l’edat inicial passi dels 45 anys actuals a 35 anys gràcies al nou finançament del sistema.
La precarietat a la universitat s’aborda amb la fixació de més de 26000 professors i professores, que actualment es troben com associats, i que passen a indefinits. El nou sistema recomana a les comunitats autònomes a destinar l’1% del seu PIB al correcte finançament de les universitats públiques, que a hores d’ara es troba sobre el 0,7%.
En clau d’igualtat, la nova norma permet a les universitats a prendre decisions de discriminació positiva en els diferents processos de selecció del professorat i de mèrits per optar a la càtedra, ja que en l’actualitat hi ha àmbits acadèmics on encara cap dona ostenta el títol de catedràtica en tot l’Estat. Els col·legis majors adscrits a una universitat, no podran continuar segregant per sexes i hauran de fer la totalitat de l’ensenyament mixt.
En matèria de lluita contra el canvi climàtic, la nova llei obliga als campus universitaris de tot el país a executar un pla de desenvolupament seguint una estratègia de mitigació i adaptació amb l’objectiu de fer unes universitats públiques més sostenibles i adaptades als nous temps. També en l’àmbit científic, la llei preveu un major desenvolupament i un accés als diferents programes de forma més fàcil i gratuïta.
En definitiva, aquesta nova LOSU, adapta la universitat als actuals reptes que tenim tant com a generació, i també com a societat. L’impuls per la igualtat, les noves tecnologies, la lluita contra el canvi climàtic… estan més presents que mai en la nova llei. Ara, faltarà esperar si la Generalitat de Catalunya aplica la nova llei de forma correcta o si bé s’agafa als mínims previstos i continua la precarietat de la universitat a Catalunya.
La JSC celebrem aquesta nova llei i seguirem la seva aplicació en l’àmbit autonòmic. És la Generalitat de Catalunya la que ara ha d’aplicar-la. Els i les socialistes continuem modernitzant i adaptant el sistema d’ensenyament públic, sempre amb l’alumnat al centre.
Daniel Mota Arjona
Secretari d’Universitats i Formació Professional de la JSC