Quan pensem en la segona república espanyola, pensem en un moment de llibertats, d’oportunitats perdudes i també de democràcia i lluita. Però molts cops se’ns oblida que també va ser un moment d’expressió artística i literària per milers de persones del nostre país.

És aquí on aquest any, pel 14 d’abril i rememorant i recordant aquesta data com l’inici de la segona república, la JSC vol fer valdre la importància dels escriptors i escriptores d’aquest període polític i social del nostre país.

Figures com Federico Garcia Lorca, assassinat per la seva orientació sexual i la seva ideologia socialista, que van portar el teatre al que avui en dia anomenem com L’España vaciada, amb companyies itinerants com la Barraca. Dones com Margarida Xirgu, la catalana que era actriu i directora de teatre, i que es va haver d’exiliar a Uruguai per evitar el règim franquista.

Miguel Hernández, Rafael Alberti, Rosa Chacel, Pedro Salina, Maria Zambrano, Elena Fortuny… tants i tants, escriptors, mestres, periodistes, docents o lliures pensadors, que es van haver d’exiliar quan va acabar la guerra civil i van veure la seva finestra de llibertat tancada per la mà del feixisme i la intolerància.

Es doncs de rebut, recordar que l’últim període republicà del nostre país, va suposar una llibertat de pensament i un gran impuls per les lletres i la cultura. No només perquè van haver-ho grans autors, sinó perquè el mateix govern republicà, va entendre que les lletres, saber llegir i escriure, eren un element igualador de la societat, que eren una eina de llibertat.

Famosos van ser el programes d’alfabetització en la segona república amb la institució libre de enseñanza o la simple i pura llibertat de premsa. Podem dir sense cap por a equivocar-nos, que les lletres i la cultura, atorguen llibertat a tota la ciutadania.

Per això aquest 14 d’abril la JSC, volem reivindicar el passat democràtic del nostre país i la importància dels escriptors i escriptores no només de la república, sinó en tots els moments de la història.

Salut i república, companys i companyes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here