DIA INTERNACIONAL CONTRA L’HOMOFÒBIA, LA TRANSFÒBIA I LA BIFÒBIA

0
63

El 17 de maig es commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia, coincidint amb la data de l’eliminació de l’homosexualitat i bisexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1990.

En ple any 2023, l’homosexualitat encara és objecte de persecució a 67 països del món, amb sentències que van des d’uns pocs mesos de presó a la pena de mort. Malgrat això, destaquem que durant l’última dècada han sigut 17 els països han deixat de perseguir l’homosexualitat en les seves legislacions.

Tot i això, hem de destacar com els partits d’extrema dreta (que són la segona força més votada a les eleccions de països com França, Italià, Dinamarca, Països Baixos i Finlàndia, entre altres) comparteixen discursos d’odi cap a la població LGTBI i altres col·lectius com persones migrades i racialitzades, els quals han augmentat de la mateixa manera que les agressions cap a aquests col·lectius. Malauradament, també cal mencionar Polònia, Rússia i Hongria, amb les seves lleis que penalitzen l’homosexualitat i qualsevol expressió pública.

A la Joventut Socialista de Catalunya, ens preocupa greument l’augment de casos violents i incidències LGTBI-fòbiques. Només al primer trimestre de 2023 s’han registrat 85 casos, el que suposa un 19.8% més respecte al mateix període de l’any anterior. Al nostre país, les amenaces i agressions que viuen persones LGBTI per part d’individus o col·lectius són un reflex de l’homofòbia i la transfòbia que encara impregna part de la nostra societat.

Tot i així, cal destacar els avenços per la conquesta de drets i llibertats del col·lectiu LGBTI, com ara que 28 països de les Nacions Unides actualment reconeixen el matrimoni igualitari i 15 països permeten les unions civils.

Espanya va ser pionera en aprovar la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe el 2005, i va esdevenir el tercer país del món en legalitzar-lo.

D’igual manera, hem de destacar la recent aprovació de la Llei per a una igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (Llei 4/2023). Aquesta llei sorgeix d’una voluntat del govern espanyol per la reparació històrica d’un col·lectiu discriminat, com és el LGTBI i específicament el col·lectiu trans, un dels més vulnerables i estigmatitzats, conjuntament amb el col·lectiu intersexual. És un compromís del govern de coalició i defensat pel president del Govern Pedro Sánchez. Aquestes iniciatives, conjuntament amb de moltes altres que introdueix la llei, tenen per objectiu millorar la vida de les persones LGTBI.

Si més no, de cara a les properes municipals, manifestem i ens comprometem a Posar en marxa als nostres pobles i ciutats polítiques transversals per donar visibilitat al col·lectiu LGTBI+, fer especial atenció a col·lectius més vulnerables o invisibilitzats com són les persones trans i les persones grans del col·lectiu, Crear un protocol per establir el circuit d’actuació davant de possibles situacions de risc en l’oci nocturn i en altres esdeveniments multitudinaris contra agressions LGTBI-fòbiques i masclistes i fomentar la creació d’una nova regidoria LGTBI+ que vetlli per la integració transversal de la mirada LGTBI+.

Encara queda molt per fer, i per això, la Joventut Socialista de Catalunya cridem a la unitat per continuar lluitant contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia. Units i unides en la diversitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here