Gibert demana la compareixença de la consellera Borràs per explicar les polítiques joves d’habitatge

0
182

Segons Avalot, un jove treballador hauria de destinar el 47% del salari a la compra i el 80% al lloguer.

El primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya i diputat al Parlament, Pol Gibert, ha demanat la compareixença a la Comissió de Polítiques de Joventut de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, per explicar les polítiques públiques que s’estan duent a terme en matèria d’accés del jovent a l’habitatge, element fonamental per emancipar-se i forjar el propi projecte vital de cadascú.

Tanmateix, Gibert també ha demanat la compareixença de la portaveu nacional de l’AVALOT Joves de la UGT, Afra Blanco, per explicar davant la Comissió de Polítiques de Joventut les conclusions del darrer estudi de l’organització juvenil sindical sobre joves treballadors/es i accés a l’habitatge.

L’estudi, presentat el darrer 26 de juliol, analitza els salaris dels joves a Catalunya i els preus del mercat de l’habitatge tant per a compres com per a lloguers. D’aquesta manera, s’observa com des de l’any 2000 els preus de l’habitatge han pujat un 73,35%, mentre que els salaris que perceben els i les joves només han pujat un 18% en aquests 16 anys. Per tant, els preus han pujat quatre vegades més que els salaris.

Segons l’Observatori Joves i Vivenda (OBJOVI), un jove català guanya a l’any 11.998 euros de mitjana si té una edat entre 16 i 29 anys i té la sort de treballar. La xifra puja a 16.103 euros si la seva edat és entre 30 i 34 anys. El salari mitjà d’un treballador a Catalunya se situa en 1.700 euros al mes.

Analitzant els salaris específics que perceben els joves menors de 30 anys, l’estudi de l’AVALOT ens aporta una dada demoledora: un menor de 30 anys hauria de dedicar com a mínim el 47% del seu salari a comprar habitatge i fins al 80,3% a pagar el lloguer.

Aquestes dades ens situen ben lluny del que aconsellen les recomanacions europees, que limiten l’endeutament tolerable en el 30% del salari.

Per tot plegat, i veient com cada vegada el jovent català té més dificultats per poder accedir a l’habitatge i emancipar-se, el diputat socialista Pol Gibert ha volgut portar el debat -i les dades- a la Comissió de Polítiques de Joventut i abordar aquesta qüestió amb la urgència i la importància que mereix.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here