La JSC commemorem el 25 de novembre el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les dones, per recordar a totes les dones assassinades en mans de la violència masclista i a totes les dones que dia a dia pateixen una violència que mata en vida. Segons les dades oficials, 16 dones han estat assassinades durant aquest any a Catalunya des de principis d’any, 38 al total d’Espanya. Des de 2003 ja són 1166 dones assassinades i 47 menors. A més veiem com des de gener les dones víctimes de violència masclista han augmentat un 10.89% en el segon trimestre amb relació al mateix període respecte a l’any passat, així com les denuncies presentades a jutjats han augmentat un 12,33%, sumant 44.745 denúncies.

Aquestes dades no deixen a ningú indiferent, i només reafirmen la necessitat que la nostra lluita feminista no cedeixi. Trobem dues dades esgarrifants: 1 de cada 3 agressors sexuals són menors i un 20% dels joves neguen la violència Masclista. Però això no és tot, si seguim investigant veiem que a Catalunya un 39% de joves asseguren haver patit violència masclista i un 34.2% diuen haver-la patit per part de les seves parelles o exparelles. D’aquesta manera també cal destacar com els delictes sexuals han augmentat un 34.6% en un any, on de les 3.196 condemnes totals, un 98% van ser comeses per homes.

Davant d’aquesta situació d’emergència, es necessiten polítiques feministes. D’aquesta manera, l’estat fa front a la violència masclista i l’any vinent es destinaran per primer cop més de 300 milions d’euros a la lluita contra el masclisme. Un pacte d’estat és l´única forma real de posar fi a aquesta situació injusta. Per això, s’han aprovat dues lleis clau per continuar endavant en el camí contra la violència masclista.

En primer lloc, la llei del “Solo Sí és sí”, una llei que pretén enfortir l’atenció i reparació de les víctimes de violència sexual, i aposta per noves mesures i canvis legislatius en la matèria. Entre molts dels temes que desenvolupa, els principals són: el canvi de perspectiva amb el qual s’ha estat jutjant els casos de violència sexual, el consentiment passa a ser l’eix principal, s’enforteix l’atenció i reparació de les víctimes i s’introdueix l’educació sexual al sistema públic educatiu. Així, la llei garanteix l’atenció integral i immediata a les víctimes i es preveu la creació de centres d’assistència 24h.

Per la JSC, portar a terme polítiques feministes és portar a terme polítiques per totes les dones. Totes les dades que hem tractat demostren la necessitat de reformar la legislació vigent, i perseguir de forma efectiva temes com el proxenetisme. D’aquesta forma destaquem l’impuls, per part dels i les socialistes, de la Proposició de Llei per modificar el Codi Penal per castigar el proxenetisme de manera general i la terceria locativa, reconeixent també a les dones prostituïdes el caràcter general de condició de víctimes directes.

Finalment, destaquem també l’impuls de la Llei Orgànica 2/2022 que millora la protecció de les persones òrfenes víctimes de la violència de gènere.

A Catalunya aquesta situació no és millor. El nostre territori destaca per ser la C. Autònoma on més dones han patit violència masclista. Necessitem que el Govern posi la violència de gènere al centre, i creï un Pacte Català contra la violència masclista, mesures i més recursos pels municipis, per poder acompanyar a les víctimes i prendre mesures directes i efectives.

Per tot això, aquest 25 N la JSC sortirem al carrer. Reivindicarem els drets de les dones un cop més, per assolir la igualtat real i per continuar apostant per polítiques feministes. Només d’aquesta manera aconseguirem un futur i una societat lliure de violència masclista.

JSC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here