La JSC exigeix que el pacte d’estat contra la violència masclista sigui una realitat

0
183

Manifest de la Joventut Socialista de Catalunya en motiu del 25N.

Quan escoltem o llegim les paraules “violència de gènere”, normalment ho relacionem amb aquelles dones que han estat assassinades en mans de les seves parelles o ex-parelles. Però aquesta és la part més visible en la piràmide d’accions que comporten violència masclista. També som víctimes quan algú utilitza el llenguatge sexista i ens exclou, quan utilitzen els nostres cossos com si fossin objectes en els mitjans de comunicació en general i en la publicitat en particular, quan invisibilitzen la nostra feina, especialment la no remunerada, o quan ens fan culpables de ser violades perquè “som nosaltres les que provoquem”. Ens hauríem de preguntar és quin podria ser el nombre de dones que han patit durant aquest any algun atac masclista. Possiblement algunes de nosaltres l’hem patit o tenim algú del nostre entorn que n’ha estat víctima.

Segons les dades oficials, aquest any han estat assassinades 38 dones arreu de l’Estat, 4 a Catalunya. Cal dir que el nombre de víctimes és més elevat, tenint en compte que no es comptabilitzen com a víctimes de la violència masclista aquelles dones que no han estat parelles o ex-parelles. D’entre les víctimes no comptabilitzades, trobem casos on l’homicida era el seu amic, nebot, fill o pare.

Fa pocs dies, el Congrés dels Diputats va aprovar a instàncies socialistes per unanimitat una Proposició no de llei que reclama un pacte d’Estat contra la violència de gènere que impliqui al Govern central, a les comunitats autònomes i als municipis. Ara fa poc més d’un any, vam participar a la Marxa Estatal contra les violències masclistes reclamant que la lluita activa contra la violència de gènere sigui una prioritat per a l’Estat. És una bona notícia de la que ens hauríem d’alegrar malgrat que arriba tard i que no confien gens en el Partit Popular.

Les retallades per part dels governs de la dreta han provocat que s’hagin fet passos enrere en el camí cap a l’eradicació de la violència masclista. Per a ells ha suposat estalviar diners en els pressupostos, però la realitat ha estat que aquelles víctimes que han necessitat l’ajuda i atenció de l’Administració pública s’han trobat la porta tancada i d’altres, sabent que no existeixen recursos econòmics, segueixen patint dia a dia el fet de ser dones maltractades.

Com a joves feministes i socialistes, reivindiquem que aquest pacte d’Estat sigui una vertadera prioritat per al poder legislatiu, que es tingui en compte als agents socials per a què sigui realment efectiu. Exigim el compromís per part de les institucions públiques a tots els nivells per treballar conjuntament per acabar amb aquesta xacra social.

Com ens recorda la filòsofa i feminista Ana de Miguel, “la violència contra les dones ja no és un tema de dones, és un greu problema que ha d’interessar a totes les persones compromeses amb la construcció d’un món més just”.

Per desgràcia, de vegades el masclisme és qüestió de vida o mort. Moltes ho hem patit, lluitem fins que la violència de gènere formi part del passat. Tolerància zero davant de qualsevol actitud sexista!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here