Las Juventudes Socialistas de España i la Joventut Socialista de Catalunya revindiquem aquest 14 d’abril l’avantguarda que va suposar la II República, els avenços en justícia social, llibertats i drets van convertir el país en un exemple per als governs democràtics d’Europa. L’experiència republicana va suposar un gran pas endavant per a Espanya gràcies a l’aprovació del sufragi universal femení, les polítiques redistributives a través de la Reforma Agrària o l’increment significatiu de la inversió en educació pública o cultura per universalitzar-ne l’accés a les classes populars.

L’Espanya del segle XXI ha superat amb escreix els èxits de II República ja que els valors republicans han impregnat les accions de governs socialistes durant les darreres dècades. Tot i això, la nostra generació ha d’ambicionar la construcció d’un nou model de país que faci front a les noves realitats, reptes i contextos, sense evitar obrir cap debat i incorporant la mirada jove a la tota la governança.

La Joventut Socialista treballarà per defensar una Espanya més feminista, ecologista, diversa i laboralment digna que no permeti cap reculada davant el moment d’inestabilitat internacional que estem vivint i l’entrada de la ultradreta a governs al país i, a més, proposarà una sèrie de trobades amb forces polítiques i socials joves d’Espanya per debatre sobre un disseny institucional diferent que pugui establir les bases d’una república a mitjà termini i aconseguir un consens generacional ampli que passi la pàgina d’una monarquia esgotada pels escàndols i sense utilitat per al país .

Tenim el convenciment que un sistema polític republicà similar al que hi ha a diversos països europeus serà possible si expliquem quin és l’itinerari per modificar la Constitució espanyola i sumar totes les visions, ideologies i generacions i aportar així una proposta rigorosa que posi la primera pedra una nova república. El que és revolucionari en moments d’incertesa ara és acordar, sortir de les nostres fronteres i conèixer on som per fixar un punt de partida realista respecte al debat sobre un referèndum entre monarquia i república.

Aquest 14 d’abril posarem en valor la memòria de tantes i tants demòcrates que van perdre la vida perquè els altres la poguessin exercir en llibertat. És fonamental mantenir viva la lluita col·lectiva l’objectiu de la qual va ser frenar els reaccionaris que van congelar i deixar en silenci el país durant gairebé mig segle, aquest far democràtic ens ajudarà a combatre els nostàlgics que agiten valors anacrònics, fanàtics i ultraconservadors. És l’hora de l’esperança, un temps per reflexionar sense límits què volem que passi.

Salut i República!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here