Dissabte 9 desembre 2023
Inici Història

Història

La Joventut Socialista de Catalunya (JSC) és l’organització política juvenil sorgida l’any 1978 del procés unitari de les tres organitzacions juvenils del socialisme democràtic preexistents a Catalunya: el Moviment de Joves Socialistes de Catalunya (MJSC), el Moviment de les Joventuts Socialistes de Catalunya (MJSC també) i les Joventuts Socialistes de Catalunya (Federació Catalana de les JSE). Aquestes organitzacions estaven vinculades, respectivament, al Partit Socialista de Catalunya-Congrés (PSC-C), al Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament (PSC-R), i a la Federació Catalana del PSOE (FSC-PSOE).

El Congrés d’Unitat tingué lloc els dies 7 i 8 d’octubre de 1978. El dia 7 les tres organitzacions juvenils esmentades varen celebrar els seus respectius congressos de dissolució, als locals de la Unió General de Treballadors (UGT), i el dia 8 es celebrà el congrés que donà lloc a la JSC, als locals de l’Orfeó de Sants. A aquest Congrés hi assistiren 100 delegats del Moviment de Joves Socialistes de Catalunya, 100 delegats de la Federació Catalana de les JSE i 50 delegats del Moviment de les Joventuts Socialistes de Catalunya. Hi assitiren representants del recentment fundat Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), de la Unió General de Treballadors, de les Juventudes Socialistas de España, de les Joventuts Socialistes del País València, de les Illes, d’Euskadi i de Galícia, així com representants del Moviment de Joves Socialistes de França (MJS), de la Federació de Joves Socialistes d’Itàlia (FGSI), de la Joventut Socialista de Xile (JS), de les Joventuts Socialistes d’Uruguai, del Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN), de la Lliga de Joventuts Socialistes Iugoeslaves i de la Unió Internacional de Joventuts Socialistes (IUSY).

El seu Primer Secretari, escollit al Congrés d’Unitat de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), va ser Jordi Casanova. La JSC fou liderada durant una dècada (1981-1991), pel que ha estat fins al moment el seu dirigent més destacat, Xavier Soto, que fou elegit diputat del PSC al Congrés dels Diputats quan comptava amb 22 anys d’edat, renuncià a l’escó per presentar-se a les eleccions autonòmiques de 1984 a la candidatura del PSC. Durant el seus sucessius mandats com a Primer Secretari de la JSC, impulsà notablement la JSC, que exercí una influència destacable en el disseny de les polítiques de joventut locals.

A Xavier Soto el succeí Joan Ignasi Elena en la Primera Secretaria de la JSC, i a aquest Iñaki Guerrero, María Freiría, Juan Manuel Jaime i Víctor Francos. El XIIè Congrés Nacional de la JSC es celebrà els dies 1 i 2 d’abril de 2006, a Barcelona, i durant el transcurs del mateix s’elegí Raül Moreno com a Primer Secretari i Rubén Cabañas com a Viceprimer Secretari.

El XIIIè Congrés Nacional es va celebrar el 27,28 i 29 de Març del 2009 a Viladecans sota el lema “Tots junts guanyarem el combat”, en aquest darrer congrés va ésser escollit 1er Secretari Javi López. Posteriorment, al XVè Congrés de JSC, celebrat els dies 27, 28 i 28 de març de 2015 a la seu d’UGT de Barcelona i sota el lema “Construïm Noves Utopies”, el company Javi López va cedir el testimoni de l’organització al company Pol Gibert, qui fou escollit com a 1r Secretari. Tres anys després, al XVIè Congrés, celebrat a Sabadell els dies 16, 17 i 18 de març de 2018, amb el lema “Batega amb la JSC” com a estandard, el company Pol Gibert fou rellevat pel company Arnau Ramírez a la 1ª Secretaria.

El XVIIè Congrés és el més recent de la història de la JSC, i es va celebrar al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona els dies 28, 29 i 30 de maig de 2021 amb el lema “La JSC és imparable”. En aquesta ocasió el company Ot García va ser escollit 1er Secretari.

En aquesta darrera etapa, la JSC hem aconseguit un eurodiputat, el company Javi López; dos diputats al Parlament, els companys Pol Gibert i David González; una senadora, la companya Èlia Tortolero; i un diputado al Congreso, el company Arnau Ramírez. A més, la JSC tenim un gran nombre de regidors i regidores arreu de tota Catalunya.

La JSC sempre ha estat una de les principals organitzacions polítiques juvenils del país, tant en nombre d’afiliats, com per la seva capacitat d’incidència social, construcció progrmàtica en polítiques de joventut o presència al món municipal, amb centenars de regidors als ajuntaments catalans.

NO T'HO PERDIS

No hi ha ativitats!